Weer drie drugsvangsten voor Groningen en Kustwacht

78

WILLEMSTAD – In de vroege ochtend van zondag 18 september heeft het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van Kustwacht Caribisch Gebied het stationsschip geattendeerd op een verdacht vaartuig. Na de melding van het MOC voer Zr.Ms. Groningen naar de locatie van het verdachte vaartuig om deze te onderscheppen. Het patrouillevliegtuig van de Kustwacht is ook naar de locatie gedirigeerd om het stationsschip te assisteren.

Eenmaal in de buurt lanceerde het schip haar beide snelle onderscheppingsboten, de zogenaamde FRISC’s. Zodra de opvarenden van de go-fast de FRISC’s opmerkten sloegen zij op de vlucht en probeerden pakketten met smokkelwaar over boord te gooien. De verdachten werden uiteindelijk na een korte achtervolging staande gehouden. Op het verdachte vaartuig bevonden zich zes verdachten met meerdere pakketten met verdovende middelen.

Nog tijdens de afwikkeling van de eerste actie werd Zr.Ms. Groningen wederom geattendeerd op nog een verdacht vaartuig. Ook dit keer zetten de FRISC’s een achtervolging in om het vaartuig tot stoppen de dwingen. De vier opvarenden van deze boot werden staande gehouden en samen met de pakketten met de vermoedelijke verdovende middelen aan boord van Zr.Ms. Groningen gebracht.

Later op de dag werd tot slot een derde go-fast ontdekt dat vlakbij het stationsschip voer. Hierop werden de FRISC’s wederom ingezet om op onderzoek uit te gaan. Het vaartuig bleek een go-fast te zijn met drie opvarenden met aan boord pakketten contrabande. In totaal zijn 13 verdachten en ruim 3700kg contrabande, waarvan de helft cocaïne en de andere helft marihuana, aan boord van Zr.Ms. Groningen gebracht. Alle verdachten zijn op een later moment overgedragen aan de autoriteiten op Curaçao voor vervolging. De pakketten zijn, na nader onderzoek, vernietigd.

Vorig artikel‘Saffron Plega’ onderdeel van de Primary Colors tentoonstelling
Volgend artikelGelijkwaardigheid Caribisch Nederland prioriteit