Gelijkwaardigheid Caribisch Nederland prioriteit

221

DEN HAAG – “Het kabinet zet zich in 2023 (…) in om Caribisch Nederland een gelijkwaardig deel van Nederland te laten zijn. (…) In 2023 worden belangrijke stappen gezet om de verschillen in – sociale – voorzieningen met Europees Nederland te verkleinen.” Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schrijft dit in een toelichting op de begroting voor Koninkrijksrelaties, die dinsdag op Prinsjesdag werd gepresenteerd.

De staatssecretaris van Koninkrijksrelaties gaf gisteren al een extra toelichting op een aantal maatregelen. De regering reserveert volgend jaar 16 miljoen euro extra voor het verbeteren van de koopkracht in Caribisch Nederland. Dat is in lijn met steunmaatregelen in Europees Nederland. Het geld wordt onder meer gebruikt als compensatie voor de gestegen prijzen voor elektriciteit en benzine. Ook wordt in 2023 het basispensioen en kinderbijslag verhoogd en de kinderopvang goedkoper.

Bestuursafspraken

Het beleid voor andere thema’s heeft een toelichting bij de begroting. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zullen in 2023 uitvoering moeten geven aan de bestuursafspraken die eerder dit jaar werden gemaakt met elk van de drie eilanden. De afspraken gaan over thema’s als het wegwerken van achterstanden, arbeidsbemiddeling, bibliotheken, goed bestuur en klimaat.

Den Haag ondersteunt de lokale overheden met trainingen, opleidingen en uitwisselingen. Het Talent Ontwikkel Programma Bonaire bereid Caribische jongeren in Nederland voor op een carrière op de eilanden. Tot slot is er aandacht voor een betere samenwerking tussen de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) en de lokale overheid en aandacht voor een betere dienstverlening door de RCN.

Vrije uitkering

Het ministerie heeft 53 miljoen euro gereserveerd voor de vrije uitkering, die Bonaire, Sint Eustatius en Saba naar eigen inzicht kunnen gebruiken voor lokale taken. Het zogeheten BES-fonds is al tien jaar ongewijzigd. In 2023 wordt een onderzoek afgerond naar de noodzakelijke verhoging. In de tussentijd worden de drie eilanden wel ondersteund met bedragen uit andere potjes.

Samen verwachten alle Nederlandse ministeries in totaal bijna 480 miljoen euro aan uitgaves voor Caribisch Nederland, De grootste bedragen staan op de begrotingen van Volksgezondheid (161 miljoen euro), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (97 miljoen) en Onderwijs (84 miljoen). De inkomsten uit loonbelastingen, premies en belastingen op vastgoed en kansspelen zijn 225 miljoen euro.

Vorig artikelWeer drie drugsvangsten voor Groningen en Kustwacht
Volgend artikelGrote bedrijven spenderen steeds meer aan beïnvloeding Europees beleid