Kamerlid vraagt uitleg transactie coronageld naar Aruba

434

DEN HAAG – Groep Van Haga-Kamerlid Wybren van Haga wil uitleg over een betaling tijdens de coronacrisis aan Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIb) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij zou 750.000 euro hebben ontvangen van de Stichting Open Nederland en meteen 400.000 euro door hebben geboekt naar een rekening op Aruba.

De transactie werd genoemd in een podcast van de Nederlandse ondernemers Erik de Vlieger en Yves Gijrath. Ze zouden een kopie van een bankafschrift hebben van Van Dissel, die tijdens de coronacrisis ook voorzitter was van het Outbreak Management Team (OMT). Het bericht werd overgenomen door nieuwrechts.nl, een online nieuwsplatform voor Nederlanders met een voorkeur voor rechtse partijen zoals Groep Van Haga, PVV of Forum voor Democratie (FvD).

De Vlieger en Gijrath plaatsen vraagtekens bij de reden voor de transactie, de hoogte van het bedrag en de overboeking van 400.000 euro naar een rekening in Aruba. Ze vinden het ook raar dat het geld afkomstig is van de Stichting Open Nederland (SON). Deze non-profit stichting zorgde voor het opzetten van testlocaties voor gratis coronatesten. De betaling werd bovendien gedaan vanaf een rekeningnummer in België en niet in Nederland.

Mondkapjesaffaire

De twee ondernemers doen in hun podcast een oproep voor extra onderzoek naar de betaling. Ze verwijzen naar de mondkapjesaffaire: de jonge ondernemer Sywert van Lienden en twee zakenpartners verdienden miljoenen met de verkoop van mondkapjes aan de overheid ondanks verklaringen dat ze er zelf niets aan overhielden. De zaak wordt nog onderzocht door het Openbaar Ministerie.

Tweede Kamerlid Van Haga vraagt opheldering aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Kunt u bevestigen of ontkennen dat deze betaling daadwerkelijk is gedaan door SON aan de heer Van Dissel? Kunt u verklaren waarom SON een bankrekening heeft in België,” aldus Van Haga. Ook vraagt hij welke werkzaamheden Van Dissel heeft verricht voor SON.

Van Dissel is regelmatig het doelwit van allerlei beschuldigingen, zowel op sociale media als in de Tweede Kamer. In juni werd hij tijdens een debat over politieke invloed op OMT-adviezen corrupt genoemd door FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren. Honderden wetenschappers spraken vervolgens hun steun uit voor Van Dissel en deelden hun zorgen over het voortdurend verdacht maken van wetenschappers.

Vorig artikelAtia en CUA spreken douane over berekening invoerrechten
Volgend artikelGouverneur Boekhoudt brengt werkbezoek aan Bonaire