Atia en CUA spreken douane over berekening invoerrechten

86

ORANJESTAD – Vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties Aruba Trade and Industry Association (ATIA) en Comerciante Uni Aruba (CUA) kwamen onlangs bijeen met Douane-directeur Ricky Croes en zijn team van experts om te sparren over de meningsverschillen omtrent de berekening van invoerrechten op geïmporteerde goederen, om precies te zijn goederen waarop korting is gegeven. Ook spraken de partijen kort over hervormingen en kwamen overeen vaker bijeen te komen. Dat schrijft de ATIA aan de pers.

Nadat CUA enkele weken geleden een video publiceerde waarin werd gesproken over hoe de douane de invoerrechten berekent op producten uit het buitenland, nodigde Croes de besturen van zowel CUA als ATIA uit voor een vergadering.

ATIA en CUA hebben samen met een aanwezige advocaat uitgelegd dat hun interpretatie van de wet inhoudt dat op het moment dat iemand een product met korting aanschaft (in het buitenland), de importbelasting berekend dient te worden aan de hand van de werkelijk betaalde prijs, dus na verrekening van de korting. De douane berekent echter altijd de invoerrechten aan de hand van de oorspronkelijke waarde van de goederen, dus zonder aftrek van de korting, en liet op haar beurt haar team van experts uitleggen waarom dat zo is.

“We zijn blij dat we de kans hebben gekregen om met wettelijke onderbouwing toe te lichten wat de economische interpretatie is van ‘waarde’,” aldus ATIA. “De waarde is wat een verkoper en koper overeen zijn gekomen, wat op de factuur is geplaatst als zijnde de prijs en die de koper aan de verkoper heeft betaald.” Of deze prijs met of zonder korting is maakt niet uit zegt ATIA, de uiteindelijk betaalde prijs is in feite de waarde. Croes informeerde hen vervolgens dat de douane binnenkort uitgebreidere informatie zal bieden aan de gremia, maar ook de gemeenschap omtrent de wet en het proces.

Aan het eind spraken de partijen ook kort over hervormingen, en daarbij informeerde Croes dat het proces gaande is en men binnenkort aan tafel zit met de gremia om in detail uitleg te geven over alle veranderingen die gaan komen. De gremia en de douane kwamen tenslotte overeen om in de toekomst meer bijeenkomsten te organiseren waarin ook de leden van de organisaties hun zorgen mogen uiten teneinde tot meer begrip en oplossingen te komen.

Vorig artikelCentraal- en West-Afrika goed voor kwart van alle niet-schoolgaande kinderen ter wereld
Volgend artikelKamerlid vraagt uitleg transactie coronageld naar Aruba